Publicerad 2005-01-10

Julskinkekvalitet - tävling

Rapporter till denna tidning låter berätta om att julskinkan behållt sin plats som nummer ett på julbordet även julen 2004.
Här berättar Skaraborgs Grisproducenter om en skinkprovning med fem tävlande skinkor från Skaraborg.

Svensken äter i genomsnitt 1 kilo julskinka per person under julen och skinkan är favoriten på julbordet. Men skinkan äts inte enbart på julafton, drygt 70% provar skinkan redan före jul. (Källa: Temo LUI Marknadsinformation AB) Julskinkan är också en produkt som konsumenten vill ska vara svensk, liksom färskpotatisen till midsommar.
Med detta som bakgrund arrangerade Skaraborgs Grisproducenter tillsammans med LRF Skaraborg och projektet 'Min Mat' en julskinkeprovning. Som värd för provningen stod Claes och Annica Wernersson på Qvänum Mat & Malt i Kvänum.

Fem skinkor
Fem skinkor gjorda på råvaror från Skaraborg och förädlade av företag i Skaraborg, testades och bedömdes. Juryn bestod av tre kockar/köksmästare från välrenommerade krogar i Skaraborg. På plats fanns också representanter från grisproducenterna, leverantörsföretagen och LRF Skaraborg.

Hög Skaraborgsisk kvalitet
Syftet med arrangemanget var att visa den goda kvalitet på såväl råvara som förädlad produkt. Skaraborg är en riktig 'grisregion' med stor produktion och förädlade produkter, säger idégivaren Kerstin Fransson på LRF Skaraborg. Att lyfta fram de lokala produkterna är ett sätt att presentera ett mervärde. Julen är vår stora mathögtid med djupt rotade traditioner. Julskinkan väcker intresse och genom att lyfta fram smak, kvalitet och tillagningsegenskaper kan den vara en draghjälp för grisköttet och för andra svenska kött- och charkprodukter. Den har ett klart ursprung och den lokala anknytningen är lätt att koppla, något som blir allt viktigare.

Segern gick till Scans ekologiska färdigkokta
Kockjuryn fick i uppdrag att fokusera på smak och efter överläggningar vann en ekologisk färdigkokt Pigghamskinka från Scan.

Projektguppen bestod av:
Kerstin Fransson LRF Skaraborg, länsförbundsstyrelsen
Karin Velander Skaraborgs Grisproducenter
Claes Wernersson Qvänum Mat & Malt

Kockarna:
Stefan Johansson Forshems Gästgiveri
Rickard Hallberg Knistad Hotel & Konferens
Mattias Silversved Bjertorps Slott